Simultané Roy Réné & Masters naar    Start    Club   Competities    Spellenbibliotheek
Scoreberekening 

In Frankrijk is het spelen van Simultanés heel populair. Daarin speel je op je eigen club toegestuurde spellen maar je scores worden met spelers uit uit heel Frankrijk vergeleken. Er zijn verschillende organisaties die zoiets regelen en een landelijke uitslag geven. 
  • de FFB: elke 3e vrijdag van de maand Rondes de France. Willekeurige handen.
  • BridgePlus: Simultané Roy René, 5x in de maand. Spellen met een 'leermoment. 
  • BridgePlus: Simultané Masters, 1x per maand, zelfde opzet, met ook andere clubs in Europa
  • Bridge International, Trophée du Voyage.

De wedstrijd wordt gehouden met vooraf geschudde en van commentaar voorziene spellen. Aan het eind van de wedstrijd krijgen de deelnemers het wedstrijdboekje met kaartverdeling en commentaar.

Onze club in Béziers doet bijvoorbeeld mee aan de Roy René en Masters op elke eerste donderdag resp 4e woensdag van de maand. Andere clubs kiezen voor een andere dag. Gemiddeld spelen er ruim 2000 spelers. Ook spelen ze daar de 3e donderdag van de maand de Trophée du Voyage en de Rondes de France. 

Elke club kan dus al dan niet (voor een heel jaar) voor een serie Simultanés inschrijven en krijgt dan spelmateriaal, toernooiboekjes te voren toegestuurd. Ook de score-software wordt door zonodig aangeleverd. Het toernooi wordt dus op een clubmiddag gespeeld en na afloop worden alle resultaten automatisch via internet samengevoegd voor een landelijke uitslag. 

De spellen worden geselecteerd en van commentaar voorzien door Gilles Quéran en zijn voor de gemiddelde bridger niet te moeilijk. De biedtheorie is overzichtelijk: zwakke twee openingen kunnen voorkomen, en de 4e kleurconventie hoort bij het kennispakket, evenals controlebiedingen en cuebids. Muiderberg en Multi-openingen komen niet voor. De voorgelegde problemen betreffen zowel tegenspel als afspel, met speelfiguren zoals Verbreken communicatie, Loser-on-loser, dummy-reversal. In een toernooi kan een enkel spel zitten met een eenvoudige dwangpositie. 


Wij verzamelen het wedstrijdmateriaal van Bridgeplus (www.bridgeplus.com) en verwerken dat tot kant en klare toernooien met kaartverdeling, frequentiestaten, commentaar etc. Dit materiaal is geschikt om er toernooikoffers mee te maken of thuiswedstrijden te spelen. Dit materiaal (meer dan 360 toernooien, 13000 spellen) is te vinden via de Spelbibliotheek op van deze site. Je vindt er de kaartverdelingen, biedingen, commentaren en de frequentiestaten, aanbevolen biedverloop, kaartstrips, enzovoort. Het materiaal is als PDF te downloaden. Ook dlm en pbn bestanden (voor dupliceer machines, Jack, Eindeloos Bridge) kun je daar ophalen.

De biedingen zijn gebaseerd op het Franse standaard biedsysteem, een natuurlijk biedsysteem dat op een paar punten van het in Nederland gebruikelijke ACOL afwijkt. Een harten- of schoppenopening belooft altijd een vijfkaart. Met slechts een vierkaart schoppen of harten wordt (meestal) de ‘meilleure mineur’ geopend, de beste lage kleur, die dus een 3-kaart kan zijn.  Verder wordt de kracht van de hand qua punten iets anders berekend. Er wordt onderscheid gemaakt in Honneurpunten (zoals in Nederland), Distributie- of verdelingspunten (in Frankrijk direct, in NL meestal pas na een fit) en Steun- of Fit punten waarvoor direct extra mag worden bijgeteld. We leggen die theorie verder niet uit, en beperken ons tot de toelichting wanneer dit aan de orde is. Dat kan betekenen dat de biedingen bij de gegeven handen iets kunnen afwijken van wat in Nederland gebruikelijk is; hoewel, gebruikelijk? Er zijn in Nederland inmiddels zoveel Acol variaties in omloop dat je nauwelijks meer van 'gebruikelijk' kunt spreken. In een aantal gevallen hebben we alternatieve biedingen gepresenteerd, of extra commentaar gegeven, vooral als in Frankrijk populaire en in Nederland nauwelijks bekende conventies worden gebruikt, zoals Roudi, of de in onze ogen 'bizarre' antwoorden op een 2-ruiten manche-forcing opening. Voor betere leesbaarheid hebben we de gewone pasbiedingen weggelaten, en alleen PAS vermeld als dat nuttig is voor het begrip van het bieden.  

Extreme en zeer willekeurige verdelingen komen niet voor. De spellen zijn interessant want het merendeel draait om het behalen (of verslaan) van een manche of slem. Goede resultaten kunnen vooral worden behaald door goed af- en tegenspel, daarom zijn deze spellen mooi oefenmateriaal voor de spelverbetering. 

Het commentaar bij de spellen is voor de Roy René toernooien in het Frans, voor de Masters (1x per maand) in het Engels. Bij een paar toernooien is het commentaar ook in het Nederlands beschikbaar. Wij hebben niet de tijd (en zin) om alles te vertalen, maar vrijwilligers zijn welkom om (na aanmelding per email) on-line hun vertaal-steentje bij te dragen. 

 

Scoreberekening & Frequentiestaten. 
Bij elk spel wordt door Bridgeplus een ‘par-score’ opgegeven. Dat is de score die behaald wordt uit een contract, gebaseerd op de optimale toepassing van de biedtheorie en het beste af- en tegenspel. Als iedereen even goed zou spelen, behaalt iedereen de par-score, maar het werkelijke leven aan de bridgetafel is natuurlijk veel leuker. In deze toernooien is te zien dat de par-score relatief vaak behaald wordt, maar er zijn (moeilijker) spellen waarop dit beslist niet het geval is. Je kunt dus ook in de frequentiestaten aflezen of je je qua theorie in goed (frans) gezelschap bevindt. 

De frequentiestaten hebben we omgerekend naar een gelijk aantal scores, en afgerond op hele procenten voor NZ/OW voor eenvoudiger thuistelling. Bovendien zijn ze enigszins gefatsoeneerd: de minst courante scores zijn verwijderd, en de 99% score omvat ook de in het veld behaalde hogere scores. De frequentiestaten zijn op die manier beter hanteerbaar (korter) en leesbaar gemaakt. Je kunt kiezen uit 3 methoden om je resultaat in het toernooi te meten. In de frequentiestaat kun je natuurlijk gewoon de NZ/OW score aflezen in de kolom Perc. als matchpunten/procenten.

Alternatieven zijn de IMP scores waarbij een overslagje niet zo extreem beloond wordt als bij de M.P. methode. Ik bied nog 2 IMP scoremethoden aan en wel die op basis van vergelijking van de behaalde score met de:

     -  Datumscore volgens de 'officiële' Butler berekening (D-imp)
     -  Par-score, het theoretisch verwachte resultaat, (P-imp,
      

Elke methode heeft zo zijn vóór en tégen:
MP-scores zijn heel gebruikelijk maar een beetje onrechtvaardig vanwege het verschil dat een enkele overslag kan uitmaken. Maar als je scherp wilt spelen, ook voor de overslag, dan is dit dé methode.

Butler is natuurlijk de officiële en meest toegepaste methode om op imp basis te vergelijken. De datumscore is berekend uit het gewogen gemiddelde van alle scores, waarbij een aantal hoogste en laagste scores niet meetellen.

Par-vergelijking wordt in de alledaagse wedstrijdpraktijk niet gebruikt, maar is wel leuk voor degenen die willen zien wie het dichtst bij de theorie (bieden, uitkomen, afspelen) staat.

Voor elke methode is dus wel iets te zeggen. Kies zelf maar, en voor mijn part houd je de score op alle 4 manieren bij, om aan het eind te zien of het überhaupt verschil uitmaakt.

Voorbeeldje (zie de tabel hieronder): 

De Par score op dit spel is 1440 (6SA) voor OW. Die score is  dus met de correcte toepassing van bied- en speeltheorie te behalen. In de praktijk ging echter ongeveer de helft down en werd de datumscore 600 voor OW. 

Wie met het veld vergelijkt (D-imp) laat OW dus 13 scoren en wie correcte toepassing van theorie wil belonen gebruikt P-imps voor een score van 0 voor 6SA contract. 

Als je dus accuraat bieden en spelen wilt belonen kun je de P-imps gebruiken en als je je echt wilt meten met het hele speelveld, dan kies je voor MP (overslag is belangrijk) of D-imps (Butler, overslag is minder belangrijk) 

De spellenbibliotheek vind je hier


print