Competitie bridge in Frankrijk    Start    Club   Simultanés    Spellenbibliotheek  

Behalve het clubleven en de regionale toernooien zijn er ook nog de Bondscompetities. Dat is (uiteraard) iets anders georganiseerd dan in Nederland. 

De Féderation Française Bridge (FFB) is geografisch opgedeeld in 12 Ligas, die op hun beurt bestaan uit 2 of 3 Comités (vgl District). Er zijn in Frankrijk ruim 100.000 bridgers via zo'n 1200 clubs aangesloten bij de FFB. Het aantal spelers per vierkante kilometer is veel minder dan in Nederland, en de 29 Comités beslaan elk daarom een veel groter gebied. Wij spelen in het Comité Languedoc-Roussillon en dat strekt zich uit van Nîmes tot aan de Spaanse grens. Het Comité LR vormt met het naastgelegen Comité Pyreneeën de Liga 6, een navenant groter gebied.

Belangrijk bij de organisatie is de Indice Valeur (IV, rating) van een speler. De gezamenlijke IV van een paar/viertal bepaalt in welke speelklasse in de competitie uitgekomen mag worden. Binnen Comité/Liga zijn er 3 klassen waarin op grond van de IV wordt ingedeeld: Excellence, Honneur, Promotie en Esperance (vgl Hoofdklasse, 1e/2 en cursisten). 

Het aardige, vinden wij, is dat de Comité competitie-wedstrijden niet (zoals in Nederland) tot het district beperkt blijven. Eerst worden binnen het Comité in 3 ronden (kwart, halve en hele finale) gespeeld. Eerst spelen (meestal op 4 plaatsen) 14-16 teams in 1 of 2 dagen hun kwart-finale. Ongeveer de helft valt af en de andere helft gaat door naar de halve finale (meestal op 2 plaatsen). Ook gaat de helft door naar de Comité-finale die door 18 teams gespeeld wordt. De beste 9 op een Comité-finale gaan door naar de Liga-finale, waar de beste 3 zich zich in één 2-daagse wedstrijd plaatsen voor deelname aan de nationale finale in Parijs. Of je dus in de klasse Promotion, Honneur of Excellence speelt, er is altijd een mogelijkheid om aan de nationale finale mee te doen. 

Afgezien van de indeling op speelsterkte zijn er ook verschillende competitie-vormen:
  -  Paren      : Dames, Open, Gemengd, Senioren Open & Gemengd
  -  Viertallen : idem, plus Interclub (alle teamleden zijn lid van dezelfde club) en Coupe de France 

Elk van deze competities kent dus de 3 klassen Promotion, Honneur en Excellence. Indeling in een van deze klassen vindt plaats op grond van de gezamenlijke rating (Indice Valeur - IV) van het paar of viertal. 

Bij alle wedstrijden krijg je Points d'Experts (vgl Meesterpunten) toegekend. Op grond van dat aantal punten wordt aan het eind van het seizoen je IV berekend. De IV bepaalt de indeling bij competities en toernooien voor het volgende seizoen. Je moet trouwens wel blijven werken voor je IV want aan het begin van het seizoen wordt er 15% van je PE afgehaald, zodat je die in het volgende seizoen moet terugverdienen om je IV te houden. 

In het seizoen 2004-2005 hebben we voor het eerst (met Engelse vrienden) de viertallen competitie gespeeld. Onze gezamenlijke IV deed ons in de Promotieklasse belanden. Wij hadden ingeschreven voor zowel Senioren Open als Senioren Gemengd (viertallen: SO/4, SM/4). Dat alles speelt zich in betrekkelijk kort tijdsbestek af. Zo begonnen wij in 2005 eind Maart met de voorronden SO/4 en SM/4. Eind april waren de Finales de Comité (waar we resp 1 en 3 werden). We plaatsten ons voor beide Liga-finales, half mei 2x2 dagen in Toulouse. In de Mixed kwamen we niet verder dan de 5e plaats, maar in Open werden we een 2e plaats en gingen dus half juni voor 2 dagen naar Parijs (en haalden daar een 3e plaats...)

Verder is er nog een viertallen competitie die als knock-out wordt gespeeld zoals in Nederland bij de bekercompetities. Bij deze Coupe de France (niet 3 viertallen maar slechts 1) is geen Divison-indeling, maar spelers met een hogere IV hoeven pas later 'in te stappen' Ook hier worden Liga en Nationale finales gespeeld. 

Het hoog eindigen in de Competities levert vrachten PE op zodat onze IV navenant steeg, evenals die van onze partners. Gevolg is dat we in het seizoen 2005-2006 niet meer mochten uitkomen in de Promotie klasse, maar nu spelen in de Honneur. We spelen daar meestal 4 viertallen competities: de Mixte en de Open en Mixte voor Senioren en de Interclub. Inmiddels zitten we qua punten ongeveer tegen de Excellence Divisie aan.

Behalve deze indeling in Promotion, Honneur en Excellence voor de regionale competities is er ook nog de Divison National. De 88 sterkste spelers van Frankrijk spelen niet meer op niveau Comité maar in de Division Nationale 1 of 2 (Meesterklasse / 1e Divisie) met elk 44 spelers.


Opmerkelijk is dat tijdens competities het hanteren van een systeemkaart wel degelijk verplicht is, in tegenstelling tot de (meeste) clubwedstrijden. Daar komt bij dat het gebruik van conventies streng per divisie gereguleerd is. In de Promotion mogen (behalve Stayman en nog een paar gouwe ouwe) nauwelijks conventies worden gebruikt. Multi mag bijvoorbeeld in Promotion niet, maar hogerop wel gebruikt worden. 

Wij hebben een tijdlang een 2 opening gespeeld met een zwakke ruiten er in: in Promotion absoluut verboden; in Honneur wel toegelaten. Idem voor Multi 2. Verder zijn er geavanceerde conventies die je in Honneur wel mag spelen, maar je bent dan verplicht de Arbiter en de tegenstanders een maand te voren een uitleg toe te sturen. Laat maar zitten, denken we dan. In Excellence is alles vrij, afgezien van de Bruine Sticker conventies.


print